آموزش برنامه نویسی به کودکان

آموزش برنامه نویسی به کودکان

آموزش برنامه نویسی به کودکان یک فعالیت خلاقانه است که هر کودکی می تواند در آن شرکت کند. ممکن است فرزند شما به نوشتن الگوریتم های پردازش داده علاقه ای نداشته باشد، اما از ایجاد بازی، طراحی اپلیکیشن، برنامه نویسی موسیقی، طراحی وب سایت با کد لذت ببرد.

 

 

تعریف برنامه نویسی برای کودکان

به زبان ساده برنامه نویسی این است که چگونه با رایانه ها صحبت می کنیم و آنها را وادار به انجام آنچه می خواهیم، می کنیم. زبان های برنامه نویسی مختلفی وجود دارد و همه آنها قوانین و کاربردهای متفاوتی دارند اما همه آنها در نهایت دستورالعمل هایی را برای نحوه انجام کارهای خاص به رایانه ها می دهند.

فناوری در اطراف ما وجود دارد و در این مرحله بخشی از زندگی روزمره است. برنامه نویسی به شما این امکان را می دهد که با دانستن نحوه استفاده از فناوری، گذشته را پشت سر بگذارید و به شما این امکان را می دهد که در واقع فناوری را به آنچه شما می خواهید انجام دهید. برای بچه ها، تفاوت بین نحوه حرکت در یک وب سایت یا انجام یک بازی و ایجاد یک وب سایت یا بازی به تنهایی است.

آموزش برنامه نویسی به کودکان

چرا بچه ها باید برنامه نویسی یاد بگیرند؟

یادگیری برنامه نویسی مانند یادگیری یک زبان جدید است. کودکان خردسال می توانند زبان ها را سریعتر و راحت تر از بزرگسالان بیاموزند، زیرا مغز در حال رشد آنها برای یادگیری ساخته شده است، بنابراین دوران کودکی زمان خوبی برای شروع یادگیری مفاهیم برنامه نویسی است. آموزش برنامه نویسی به کودکان کمک می کند تا مهارت هایی را توسعه دهند که نه تنها برای آنها در مدرسه مفید باشد، بلکه به آنها کمک می کند در بازار کار از دیگران متمایز شوند.

بچه ها از چه سنی باید یادگیری برنامه نویسی را شروع کنند؟

بچه ها می توانند از پایه اول شروع به یادگیری اصول برنامه نویسی کنند. با دانش آموزان این چنین جوان، بهترین استراتژی این است که با فعالیت های برنامه نویسی جهت دار که از فلش یا نمادها برای نشان دادن اصول اولیه برنامه نویسی استفاده می کنند، شروع کنید.

در کلاس سوم، بچه ها می توانند با الگوریتم ها و حلقه های ساده یادگیری جزئیات بیشتری از کد نویسی را شروع کنند. بچه های سنین دبستان بیشتر در معرض مفاهیم جدید هستند و شروع بحث در مورد برنامه نویسی در سنین پایین، یادگیری مفاهیم پیشرفته تر را با افزایش سن طبیعی تر می کند.

آموزش برنامه نویسی به کودکان

بهترین زبان برنامه نویسی برای کودکان چیست؟

زبان های برنامه نویسی مانند اسکرچ (Scratch) و بلوکی (Blockly) مقدماتی عالی برای برنامه نویسی برای بچه های کلاس 3-5 هستند. رابط کاربری بلوکی یادگیری اصول برنامه نویسی را برای کودکان آسان می کند بدون اینکه از مهارت تایپ ناامید شوند. برنامه نویسی بلوک همچنین فرآیند ساخت انیمیشن، بازی و سایر ویژگی های تعاملی را ساده می کند تا بچه ها بتوانند به راحتی یک بازی یا صفحه تعاملی کاملاً کاربردی ایجاد کنند.

پایتون قدم بعدی بعد از اسکرچ است. این زبان مبتنی بر متن یک راه عالی برای معرفی مفاهیم لیست ها، چندتایی و نقشه ها به گونه ای است که درک آن برای کودکان آسان است. کد پایتون شبیه زبان انگلیسی است که یادگیری آن را برای بچه ها نیز پیچیده تر می کند. پایتون همچنین برای سایر زبان های برنامه نویسی یک نقطه پرش عالی است. خود پایتون مدت زیادی است که وجود دارد و امروزه نیز توسعه دهندگان حرفه ای از آن استفاده می کنند، هر دو اینستاگرام و فیس بوک با پایتون ساخته شده اند.

6 نکته مهم برای آموزش برنامه نویسی به کودکان

آموزش برنامه نویسی به کودکان

  1. برای بچه های کوچکتر از اسکرچ (Scratch) و برای بچه های بزرگتر از پایتون (Python) شروع کنید.

Scratch from MIT یک ابزار برنامه نویسی رایگان است که برای کودکان طراحی شده است و در هر مرورگر وب مدرن کار می کند. هر کسی می تواند آن را در https://scratch.mit.edu بازی کند.

کودکان بین 8 تا 13 سال از رابط گرافیکی ساده Scratch بهره خواهند برد. بلوک های کد کشیدن و رها کردن Scratch با هم گروه بندی شده اند و قطعاتی از کد که معنی مشخصی ندارند در کنار هم قرار نمی گیرند و اشتباهات دستوری را به معنای واقعی کلمه غیرممکن می سازند. زبان برنامه نویسی اسکرچ برای کودکان کوچک تر که مهارت نوشتن را توسعه نداده اند، بسیار عالی است.

البته بچه هایی که سعی می کنند برنامه های پیچیده تری بسازند، در نهایت با اسکرچ به یک دیوار برخورد می کنند. برای نوجوانان و جوانان یک زبان برنامه نویسی واقع بینانه مانند پایتون مناسب تر است. پایتون اولین زبان برنامه نویسی عالی است زیرا دارای محیط کاربردی ساده ای است (برخلاف زبان هایی مانند جاوا یا C#)، کد قابل خواندن تولید می کند (برخلاف Perl یا JavaScript) و دارای یک جامعه بزرگ و دوستانه توسعه دهندگان است. اگر فرزند شما زبان اسکرچ را پشت سر گذاشته است، پس پایتون بهترین گزینه برای مرحله بعدی است.

  1. فقط در مورد مفاهیم با آنها صحبت نکنید.

برنامه نویسی یک مهارت عملی است که بیش از خواندن کتاب، نیاز به تمرین دارد. پوسته تعاملی پایتون آزمایش را تشویق می کند تا ببیند دستورالعمل ها چه می کنند.

اگر به طور مستقیم آموزش برنامه نویسی به کودکان خود می دهید، تمرین نوشتن کد در مقایسه با آموزش مفاهیم به آنها بسیار موثرتر است. حتی پس از آشنایی با متغیرها، حلقه ها و توابع، نشستن در مقابل ویرایشگر خالی و شروع یک برنامه جدید ترسناک است. با آنها بنشینید و کدی را که باید خط به خط بنویسند را برایشان توصیف کنید.

یا اگر از منابع آنلاین برای آموزش برنامه نویسی به فرزند خود استفاده می کنید، کد منبع بازی های کوچک را جستجو کنید. برنامه هایی با کمتر از چند صد خط کد بهترین عملکرد را دارند.

اسکرچ به طور خودکار منبع همه پروژه ها را در وب سایت خود به اشتراک می گذارد. فرزند خود را تشویق کنید تا در کد تغییراتی ایجاد کند و ببیند که چگونه برنامه نهایی را تغییر می دهد.

  1. بازی ها، پروژه های برنامه نویسی سرگرم کننده ای هستند.

برنامه نویسی بازی های ویدئویی نقطه شروع محبوب بسیاری از برنامه نویسان جوان است. Angry Birds ، Minecraft ، Flappy Bird ، Five Nights at Freddy’s و بازی های دیگر منابع اصلی الهام بخش هستند.

بازی هایی که بچه های شما دوست دارند، ممکن است منجر به پروژه های بزرگ برنامه نویسی در هنگام شروع کار نشوند. بسیاری از بازی ها به تیمی از توسعه دهندگان، هنرمندان و طراحان نیاز دارند تا آنها را جمع آوری کنند. بازی هایی که نیاز به طراحی سطح بالا و آثار هنری دارند می تواند مبتدیان را تحت تاثیر قرار دهد. تکمیل یک بازی ساده رضایت بخش تر از شروع یک پروژه بزرگ و هرگز پایان دادن به آن نیست.

اگرچه بازی ها سرگرم کننده هستند اما من به طور کلی استفاده از برنامه های اختصاصی “ایجاد بازی” یا “بازی ساز” را توصیه نمی کنم. مانند زبان برنامه نویسی اسکرچ، این برنامه ها اغلب سعی می کنند محیط های برنامه نویسی ساده تری را ارائه دهند. اما برخلاف اسکرچ، آنها تمایل دارند تا جنبه های برنامه نویسی را نرم کنند. برنامه نویسی با آنها بیشتر شبیه ایجاد نرم افزارهای موجود است.

  1. دستان خود را از صفحه کلید و موس دور نگه دارید.

به اشتراک گذاری دانش هیجان انگیز است. نشان دادن چیزی که درباره برنامه نویسی می دانید بسیار عالی است. اما برنامه نویسی مهارتی است که با تمرین عملی آموخته می شود، بنابراین اجازه دهید بچه ها رانندگی کنند. هنگام کار با کودکان حتی برای زمان موقت، از پرش برای تایپ روی صفحه کلید خودداری کنید.

اگر آنها مجبورند روی منو یا دکمه ای کلیک کنند، به جای این که ماوس خود را بردارید و خودتان روی آن کلیک کنید و با انگشت خود به صفحه اشاره کنید. وقتی کدی برای نوشتن وجود دارد، از آنها بخواهید آن را بنویسند. اگر خودتان این کار را انجام دهید ممکن است سریعتر باشد اما دانش آموز شما بیشتر از شما به تمرین نیاز دارد.

  1. اگر در حال تدریس کلاس هستید، به هر کودک رایانه شخصی خود را بدهید.

اگر در حال آموزش گروهی هستید، سعی کنید به هر دانش آموز کامپیوتر شخصی خود را بدهید. مانند نواختن یک ساز، آموزش برنامه نویسی به کودکان مهارتی است که به جای تماشای شخص دیگر، از طریق تمرین عملی آموخته می شود.

اگر استفاده از رایانه های جداگانه برای آموزش برنامه نویسی به کودکان امکان پذیر نیست، کودکان می توانند جفت شدن و چرخش را انجام دهند. نکته 4 را به خاطر بسپارید: از ابتدا به آنها بیاموزید که به جای دور نگه داشتن صفحه کلید و موس، از شریک خود بخواهند.

برخی از بچه ها ممکن است برای کنترل دستگاه تظاهر کنند و هوس کنند و بچه های با اعتماد به نفس کم به آنها اجازه می دهند. از یکی از بچه ها بخواهید “A” و دیگری “B” باشد. در نقاطی از درس به صراحت به گروه بگویید تا صندلی ها را عوض کنند تا A (یا B) به طور مساوی جلوی صفحه کلید و موس قرار گیرد.

  1. علوم کامپیوتر را کنار بگذارید.

اگر شما یک توسعه دهنده نرم افزار و برنامه نویس هستید، ممکن است مشتاق باشید که اطلاعات فنی خود را به اشتراک بگذارید. توضیح الگوریتم های بسته بندی بازگشتی سیل یا تمرین مشکلات پروژه اویلر (یک سایت مشکل آموزشی عالی برای کسانی که می خواهند مهارت های برنامه نویسی خود را تقویت کنند) بسیار سرگرم کننده است. برخی از موضوعاتی که بهتر است در ابتدا به تعویق بیاندازید:

  • برنامه نویسی شی گرا
  • الگوهای طراحی
  • ساختار داده ها به همراه فهرست ها، آرایه ها و فرهنگ لغت ها
  • پروتکل های شبکه (فراتر از درخواست های ساده HTTP)
  • پایگاه های داده SQL یا سایر زبان های خاص دامنه

آموزش برنامه نویسی به کودکان

نحوه آموزش کدنویسی به کودکان

کارهای زیادی را می توانید به عنوان والدین انجام دهید تا فرزند خود را با برنامه نویسی آشنا کرده و او را در یادگیری اصول اولیه وادار کنید، حتی اگر تجربه حرفه ای برنامه نویسی را ندارید. در زیر چند نکته ساده وجود دارد. بسته به سطح مهارت خاص خود در برنامه نویسی می توانید حتی فراتر بروید.

نکته 1 – مفاهیم برنامه نویسی را به کودکان معرفی کنید.

کودک خود را با مفهوم کد نویسی آشنا کنید. برخی از بچه ها ممکن است قبلاً با کد نویسی آشنایی داشته باشند و کمی در مورد معنی آن بدانند. دیگران ممکن است هیچ ایده ای در مورد کدگذاری نداشته باشند یا ممکن است فکر کنند که درک آن برای آنها بسیار پیچیده است. صحبت کردن با بچه ها در مورد نحوه برنامه نویسی فقط مجموعه ای از دستورالعمل ها برای رایانه می تواند به آن کمک کند تا برای آنها قابل درک باشد. اطمینان حاصل کنید که بچه ها نیز مانند آنها در حال یادگیری کد نویسی هستند.

نکته 2 – نحوه ارتباط کدگذاری با دنیای واقعی را توضیح دهید.

برنامه نویسی را به مواردی که به فرزندان شما علاقه دارند وصل کنید. برخی از بچه ها در فرصت یاد می گیرند که چگونه کامپیوتر را وادار به انجام کار خود کنند، اما برخی از بچه ها برای اتصال برنامه نویسی به زندگی روزمره خود به کمک نیاز خواهند داشت.

نکته 3 – اصول برنامه نویسی را با برنامه نویسی مبتنی بر بلوک بیاموزید.

برای معرفی اصول اولیه از زبان های برنامه نویسی مبتنی بر بلوک استفاده کنید. همانطور که قبلاً نیز گفته شد، زبان های برنامه نویسی مبتنی بر بلوک برای مبتدیان آسان و برای شروع برای کودکان بسیار مناسب است. زبان برنامه نویسی اسکرچ رایج ترین زبان برنامه نویسی مبتنی بر بلوک است و استفاده از آن رایگان است.

هزاران بازی در Scratch در حال حاضر وجود دارد، بنابراین شما می توانید به بچه ها امکاناتی را که می توانند ایجاد کنند قبل از غرق شدن در ساختن بازی خود نشان دهید. بازیابی مجدد یک بازی فعلی نیز یک گزینه عالی است، بنابراین بچه ها می توانند دقیقاً نحوه ساخت یک بازی را ببینند و سپس آن را به چیزی جدید تبدیل کنند.

نکته 4 – شرایط برنامه نویسی رایج برای کودکان را مطالعه کنید.

برخی از اصطلاحات رایج کدگذاری را معرفی کنید. دانستن برخی اصطلاحات کلیدی و معنای آنها راهی عالی برای موفقیت فرزندان شما در ادامه برنامه نویسی است. در برنامه نویسی ده ها اصطلاح مختلف استفاده می شود، اما در اینجا برخی از اصطلاحات خوب برای شروع وجود دارد.

متغیر: برای بچه ها این را با یک ظرف یا یک جعبه مقایسه کنید. در کد نویسی، یک متغیر مجموعه خاصی از اطلاعات را ذخیره می کند. هنگامی که نام متغیر را می گذارید، می توانید از آن برای ارجاع به آن اطلاعات یا تغییر آن استفاده کنید.

حلقه: این یک نوع میانبر در برنامه نویسی است که به شما امکان می دهد یک بلوک کد را چندین بار بدون نیاز به نوشتن همه آنها در هر زمان تکرار کنید. این شما هستید که تصمیم می گیرید چه شرایطی باعث حلقه می شود.

بیانیه شرطی: این چیزی است که به رایانه ها در تصمیم گیری کمک می کند. با استفاده از دستور if ، else if و else به کامپیوتر می گویید که در شرایط مختلف چه کاری باید انجام دهد. به عنوان مثال می توانید به رایانه بگویید که اگر یک کاربر به س سوال “بله” پاسخ می دهد، یک جمله را نشان دهد و در صورت پاسخ منفی “نه”، یک جمله دیگر نشان دهد.

عملکرد: این یک نوع میانبر دیگر در کد نویسی است که به شما امکان می دهد به جای نوشتن کد برای همه اقدامات به صورت جداگانه، یک سری اقدامات را انجام دهید.

اشکال: چیزی که هر برنامه نویس باید با آن سر و کار داشته باشد! اشکالات خطاهایی در کد شما هستند که قبل از اجرای صحیح کد باید برطرف شوند.

5/5 - (2 امتیاز)
پیشنهاد مطالعه:
بهترین ایده های طراحی اپلیکیشن
ایده های طراحی اپلیکیشن

در ژوئن 2007 بود که اولین گوشی آیفون عرضه شد. برنامه های بومی برای این گوشی توسعه یافتند و تنها مطالعه مقاله

عوامل تاثیرگذار بر قیمت طراحی اپلیکیشن موبایل
عوامل تاثیرگذار بر قیمت طراحی اپلیکیشن موبایل

امروزه توسعه اپلیکیشن‌های موبایل به یک ضرورت کلیدی برای کسب‌وکارها تبدیل شده تا بتوانند در رقابت باقی بمانند و همچنین مطالعه مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

5 × چهار =

keyboard_arrow_up