تجارت آنلاین این روزها از محبوب ترین کسب و کارها به شمار می آید. این کسب و کارها به دلیل بستر مناسبی که در اختیار مردم قرار داده اند، خرید یا دریافت خدمات را آسان کرده اند. به خصوص این روزها با توجه به شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا، مردم ترجیح می دهند تقریبا بیشتر خریدهای خود به صورت غیرحضوری و آنلاین انجام دهند. از آنجایی که اینترنت به خصوص در کشور ما فضای نسبتا جدیدی است، کلاهبرداری و تخلف به راحتی در این فضا انجام می شود. بنابراین باید برای ساماندهی این مشاغل تدابیری اتخاذ شود تا کلاهبرداری و سوء استفاده کاهش یابد. در ادامه این مقاله ما مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی را ذکر کرده ایم.
مجموعه اپمون به طور تخصصی به طراحی اپلیکیشن موبایل (اندروید و ios) در زمینه های مختلف مانند اپ های فروشگاهی، خبری، شرکتی، بیمه، اختصاصی و … میپردازد و میتوانید طراحی اپ خود را برای داشتن بالاترین کیفیت همگام با قیمت مناسب به مجموعه اپمون بسپارید.
انواع مجوزهای لازم برای کسب و کار اینترنتی
اولین قدم این است که بدانید چه مجوزهایی برای هر کسب و کاری لازم است. بسته به اینکه فروشنده یک محصول یا تولید کننده هستید و یا قصد بازاریابی آن محصول را در فضای مجازی دارید، باید برای مجوز مورد نیاز خود اقدام کنید.
در تجارت آنلاین، دو نوع مجوز لازم است:
- مجوزهای عمومی درجه یک یا همان نماد اعتماد
- مجوزهای خاص برای هر صنف
مجوزهای عمومی تجارت آنلاین
این مجوزها برای همه مشاغل آنلاین عمومی است و بسته به نوع کاربر سایت باید دریافت شوند. از جمله این مجوزها می توان به نماد اعتماد الکترونیکی و پروانه کسب و کار اشاره کرد. نماد اعتماد الکترونیکی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک ارائه می شود. طبق قوانین این مرکز دریافت این کد فقط برای سایت هایی در نظر گرفته شده است که فروش کالا یا خدمات در آن صورت می گیرد.
به طور کلی همه فروشگاه های اینترنتی باید نشان اعتماد الکترونیکی دریافت کنند.
مجوزهای خاص برای هر صنف
این مجوزها شامل همان گروه صنفی می شود. به عنوان مثال برای فروش محصولات سمعی و بصری یا فرهنگی مانند کتاب نیاز به مجوز از وزارت ارشاد و برای محصولات مرتبط با بهداشت و درمان به مجوز وزارت بهداشت نیاز است.
به طور کلی هر صنفی نیاز به مجوز خاصی از همان صنف یا فدراسیون دارد. نکته اینجاست که وب سایت های شرکتی و شخصی نیازی به مجوز کسب و کار یا نماد اعتماد الکترونیکی ندارند.
مدارک مورد نیاز برای دریافت مجوز نظام صنفی رایانه ای
- یک نسخه از روزنامه رسمی برای اعلام تاسیس شرکت
- عکس آگهی در روزنامه رسمی، تمام تغییرات
- کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل
- کپی مدرک مدیر عامل
- کپی کارت ملی کلیه اعضای هیئت مدیره
- یک نسخه از اساسنامه
- کپی آخرین اظهارنامه مالیاتی
- یک کپی از لیست بیمه
- ارسال تصویر آخرین رتبه شورای عالی اطلاع رسانی
- کپی لوگو و گواهی ثبت نام
مجوز نظام انجمن صنفی رایانه ای برای فروشگاه اینترنتی
این مجوز یکی دیگر از مجوزهای مورد نیاز یک فروشگاه اینترنتی است. کلیه شرکت ها موظفند قبل از شروع به فعالیت در زمینه طراحی، تولید، راه اندازی، توسعه، مشاوره، پشتیبانی و آموزش سیستم های نرم افزاری، شبکه های اطلاعاتی و نمونه های مشابه پس از ثبت شرکت مطابق قانون تجارت به سامانه اتحادیه های منطقه مراجعه کنند.
مدارک مورد نیاز جهت اخذ پروانه کسب
شرکت های دارای کد ملزم به رعایت قوانین مندرج در کد هستند. این شرکت ها برای اخذ مجوز باید مدارکی داشته باشند.
این اسناد عبارتند از:
- آدرس دفتر یا محل اقامت قانونی متقاضی.
- گواهی مهارت شخصی از پلیس بیاورید.
- ارائه گواهی از اداره امور مالیاتی مربوط مبنی بر پرداخت بدهی قطعی مالیاتی یا دستور بازپرداخت آن.
- ارائه گواهی شرکت در دوره های آموزشی حقوق تجارت و کسب و کار.
- دریافت و ارائه تاییدیه ویژگی های تخصصی کسب و کار مجازی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک.
- همراه داشتن کپی کارت ملی برای اشخاص حقیقی و شناسنامه ملی برای اشخاص حقوقی و ارائه پاسپورت و اجازه کار برای اتباع خارجی.
- همراه داشتن کپی کارت پایان خدمت به نظام وظیفه یا گواهی اشتغال به تحصیل معافیت دائم و معافیت پزشکی آقایان زیر پنجاه سال
- همراه داشتن پروانه حرفه ای و فنی، دیپلم فنی یا مدرک دانشگاهی مرتبط با بازرگانی و یا ارائه یک فرد واجد شرایط به کلاس ها
- ارائه تصمیم هیأت مدیره مبنی بر صدور پروانه بازرگانی به نام مدیر عامل یا یکی از امضاء کنندگان طبق اساسنامه و آخرین آگهی روزنامه رسمی ثبت شرکت برای اشخاص حقوقی.
مجوز کسب و کار اینترنتی
مجوز کسب و کار اینترنتی یکی از مهمترین مجوزهای مورد نیاز برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی می باشد. پروانه صنفی مجوزی است که باید از اتحادیه در زمینه فعالیت مربوطه اخذ شود.
اگر در زمینه فعالیت شما دسته بندی خاصی وجود ندارد، باید مجوز خود را از انجمن کسب و کار مجازی دریافت کنید.
به عنوان مثال، کسب و کار اینترنتی که اقدام به فروش مواد غذایی می کند، در صورت تولید محصول یا مواد غذایی نیازی به مجوز ندارد و تنها برای تولید محصول خود نیاز به مجوز از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارد.
این بدان معناست که وب سایت مجوز دریافت نمی کند اما کسب و کار مورد نظر به اخذ مجوز بستگی دارد. به طور کلی هر محصولی که قصد دارید در فضای مجازی روی آن کار کنید باید مجوز لازم را از مراکز ذیصلاح دریافت کنید.
مراحل دریافت مجوز کسب و کار آنلاین
راه اندازی کسب و کار مجازی (براساس چک لیست های مرکز توسعه تجارت الکترونیک)
ثبت نام متقاضی در سامانه اینماد
ارجاع درخواست تجاری موضوع قانون نظام صنفی به سامانه اصناف پس از ارزیابی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک
مدارک مندرج در ماده 4 این آیین نامه (مدارک ذکر شده در بالا) را حداکثر ظرف مدت سه ماه پس از پذیرش درخواست در سامانه نظام صنفی بارگذاری کنید.
تکمیل پرونده توسط اتحادیه (طبق ماده 4 این آیین نامه)
صدور پروانه بازرگانی و ارائه آن به متقاضی پس از تطبیق مدارک بارگذاری شده با اصل آنها ظرف مدت 15 روز کاری و ارسال مشخصات پروانه تجارت به سامانه اینماد.
مراحل دریافت نماد اعتماد الکترونیکی
نماد اعتماد الکترونیکی به منظور جلب اعتماد کاربران در بازدید از وب سایت ها و فروشگاه های آنلاین می باشد.
این کد پس از دریافت کد توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی به وب سایت متقاضی ارسال می شود. این کد پس از دریافت مشخصات و مدارک لازم داده خواهد شد.
همه سایت ها نیاز به علامت اعتماد الکترونیکی ندارند و فقط برای سایت هایی که محصولی را می فروشند لازم است.
چه سایت هایی نیاز به نماد اعتماد الکترونیکی دارند؟
برای دریافت نماد اعتماد، سایت شما باید دارای فروشگاه آنلاین باشد و شما باید خدمات آنلاین را در سایت خود خریداری و بفروشید. بنابراین اگر سایت شما از خرید و فروش کالا پشتیبانی نمی کند، نیازی به گرفتن علامت اعتماد نیست.
نماد اعتماد برای اخذ مجوز فروشگاه اینترنتی به 3 دسته تقسیم می شود:
نماد موقت: برای سرعت بخشیدن به فرآیند جایزه توکن، طراحی سایت و قالب فروشگاهی با حداقل استانداردهای موجود بررسی می شود.
نماد یک ستاره: پس از دریافت رمز موقت. شما همچنین می توانید یک کد دائمی دریافت کنید. برای دریافت کد دائمی، باید مجموعه ای از معیارهای مهم را داشته باشید.
نماد دو ستاره: برای دریافت یک توکن دو ستاره دائمی، باید گواهی امنیتی SSL در وب سایت فروشگاه خود داشته باشید. اما در نظر داشته باشید که از نظر معیارهای ارزیابی کاملاً مطابق با کد یک ستاره است. این مرحله به زمان و هزینه زیادی نیاز دارد، بنابراین توصیه می شود ابتدا سایت خود را راه اندازی کنید و سپس در صورت امکان آن را دانلود کنید.
7 مرحله دریافت نماد اعتماد الکترونیکی
مرحله 1: عضویت در سایت
به سایت نماد اعتماد الکترونیکی کسب وکارهای اینترنتی به نشانی www.enamad.ir رفته و سپس روی گزینهی درخواست نماد اعتماد کلیک کنید.
مرحله 2: فرم اطلاعات را پر کنید
در این مرحله اطلاعات مورد نیاز را وارد و تایید می کنید.
مرحله 3: مدارک را ارسال کنید و شماره تلفن را تأیید کنید
در این مرحله مدارک خواسته شده را بارگذاری کنید. اکنون باید اطلاعات تماس خود را با ارسال پیامک یا تماس با تلفن ثابت در شماره داده شده تأیید کنید.
مرحله 4: افزودن کسب و کار اینترنتی
در این مرحله باید بر روی گزینه “افزودن کسب و کار” کلیک کنید، با کلیک بر روی این گزینه فرم فوق باز می شود که باید اطلاعات را وارد کنید و پس از تایید اطلاعات می توانید وارد قسمت مدیریت بازرگانی شوید.
مرحله 5: تکمیل فرم تایید فنی
برای اخذ تاییدیه فنی باید فرم فوق را پر کرده و سپس کد ارسال شده برای شما را تایید کنید.
مرحله 6: چک لیست مرتبط با الزامات نماد اعتماد
پس از تکمیل فرم پرسشنامه، باید چک لیست مربوط به الزامات کد اعتماد را مطالعه کنیم. این چک لیست شامل تنظیمات در بخش مدیریت وب سایت ها می باشد.
مرحله 7: ارسال اسناد از طریق پست
این گام مرحله آخر است و تنها یک قدم تا اخذ نماد و ارسال کپی برابر اصل مدارک درخواست شده به صورت فیزیکی به آدرس پستی درج شده در سایت است.