به طور کلی طرح صیانت از فضای مجازی، طرحی است که در آن یه شناسایی ذاتی کاربران و امکان کنترل و پیشگیری والدین، شناسایی و پیشگیری از وقوع جرم در فضای مجازی می پردازد و داده های کاربران ایرانی فقط باید در شبکه ملی اطلاعات ایران ذخیره و پردازش شوند.
یکی از ابتدایی ترین ادعاهای موافقان طرح صیانت این است که در این طرح خبری از فیلتر اینستاگرام یا واتس اپ نیست، اما ای کاش فیلتری برای این دو اپلیکیشن و پیام رسان نام گذاری می شد. توجه داشته باشید که دامنه این طرح بسیار بیشتر از فیلترینگ این دو اپلیکیشن است.
در زیر شرایط این طرح را یکی یکی بررسی می کنیم تا ببینیم دقیقا طرح صیانت چیست و برای مقابله با آن چه اقداماتی می توانیم انجام دهیم.
طرح صیانت از فضای مجازی چیست؟
کلیات:
خدمات مبتنی بر اپلیکیشن به خدماتی اطلاق می شود که به بخشی اجتناب ناپذیر از فضای مجازی و شبکه داده ملی تبدیل شده و جنبه استراتژیک یا مخاطب داخلی زیادی دارند.
اما منظور از خدمات هسته استراتژیک چیست؟ پیام رسان، شبکه های اجتماعی (واتس اپ، تلگرام، اینستاگرام، …)، سیستم موتورهای جستجو (گوگل، بینگ و…)، مدیریت هویت بومی (ایمیل، وبلاگ، وب سایت)، خدمات نامگذاری، سرویس های مبتنی بر مکان، نقشه های گوگل، برنامه های ناوبری، داده ها خدمات میزبانی (به معنای سرورها و هاست ها) آنها اساساً همه چیزهایی هستند که ما در اینترنت استفاده می کنیم، از جمله خدمات استراتژی اصلی ما.
تنظیم گری:
ماده 3 کمیسیون عالی تنظیم مقررات که به موجب مصوبه هشتمین جلسه شورای عالی فضای مجازی به منظور اجرای مصوبات شورا و آیین نامه های مربوط به آن تشکیل شد به شرح زیر است. در مقررات خدمات پایه، ارتباطات و خدمات فناوری و اطلاعات شناخته شده است و در این قانون برای اختصار کمیسیون نامیده می شود.
کمیته ای وجود خواهد داشت که مرجع قانونگذاری در رابطه با اینترنت خواهد بود. حال این کمیته از چه ارگان هایی تشکیل شده است؟ وزارت ارتباطات، مرکز ملی فضای مجازی، ستاد کل نیروهای مسلح، دادستان کل کشور، وزارت اطلاعات، وزارت صنعت، وزارت ارشاد، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان پدافند غیرعامل، سپاه پاسداران، نیروی انتظامی، سازمان صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، سه عضو اصلی شورای عالی فضای مجازی، یک نماینده از نظام صنفی رایانه ای و سه نماینده مجلس.
ماده 9: کار تیم مدیریت گذرگاه های مرزی ایمن متشکل از رئیس مرکز ملی فضای مجازی و نمایندگان ستاد کل نیروهای مسلح، اطلاعات سپاه پاسداران، وزارت کشور، وزارت اطلاعات، سازمان پدافند غیرعامل و قوه قضائیه در خصوص امنیت ارتباطات و اطلاعات و مدیریت تردد ورودی و خروجی در گذرگاه های امن کشور تصمیم گیری می کنند. یعنی مدیریت ترافیک ورودی و خروجی کشور که در گذشته بر عهده وزارت ارتباطات بود، اکنون باید در اختیار کارگروه مدیریت گذرگاه امن مرزی قرار گیرد.
ماده یازدهم کمیته ای با مسئولیت قوه قضائیه زیر نظر دادستان کل کشور برای اجرای اصل 25 قانون اساسی در فضای مجازی و معابر مرزی تشکیل می شود.
حال منظور از ماده 25 قانون اساسی چیست؟ بررسی پیام، ضبط و افشای مکالمات تلفنی، افشای اموال تلگراف، سانسور، عدم ارتباط، عدم ارسال پیام، استراق سمع و هر نوع جاسوسی ممنوع است مگر به موجب قانون.
شرایط و ضوابط ارائه فعالیت های خدمات پایه
1- ثبت نام در پورتال خدمات پایه همان سامانه وارد شده برای ثبت شرکت ها
2- تأمین و بهره برداری از کلیه خدمات ضروری نیروی کار خارجی مؤثر تلقی می شود و مستلزم ایجاد نماینده قانونی و پذیرش تعهدات ابلاغی کمیسیون است. یعنی اپلیکیشن های تاثیرگذاری مانند اینستاگرام و پیام رسان هایی مانند واتس اپ باید نماینده قانونی ایران را ارائه دهند و تمامی تعهدات ارگانی که نام بردیم را بپذیرند.
ماده 24: این مرجع میتواند عوارض ورودی دستگاههای الکترونیکی هوشمندی را که بهطور پیشفرض خدمات پایه خارجی بدون مجوز نصب کردهاند تا 35 درصد افزایش دهد. یعنی اگر بخواهید یک گوشی اندرویدی با نصب گوگل پلی که به صورت معمولی هم نصب شده است بخرید، دوباره قیمت آن را افزایش می دهد و این یعنی قدرت خرید مردم بیش از گذشته کاهش می یابد.
در دستور کار قراردادن پشتیبانی از خدمات کاربردی داخلی
ماده 17: سهم تردد هر یک از سرویس های کاربردی پایه در شبکه ملی ارتباطات و اطلاعات با توجه به کل ترافیک سرویس های کاربردی مربوطه در کشور باید بیش از حداقل مورد تایید سازمان باشد.
تبصره 1: تنظیم میزان جابجایی هر یک از خدمات پایه اپلیکیشن خارجی صرفاً توسط کمیسیون تعیین می شود. پهنای باند هر پیام رسان خارجی به طور رسمی توسط کمیسیون تعیین می شود.
تبصره 2- وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات موظف است دستورالعمل های مصوب سازمان را برای مدیریت پهنای باند و خدمات کاربردی اولیه و داخلی در مدت زمان مورد نیاز اجرا کند.
ماده 18: ارائه هرگونه خدمات پرداخت پایه بدون مجوز ممنوع است و بانک مرکزی نیز موظف است بر این امر نظارت داشته باشد.
تا به اینجای کار به معرفی و بررسی کلیات طرح صیانت پرداختیم و در ادامه به راهکارهایی برای مقابله با این طرح خواهیم پرداخت.
راهکارهای مقابله با طرح صیانت
همانطور که در توضیحات طرح صیانت از فضای مجازی آمده است، هدف اصلی آن کنترل و نظارت بر پلتفرم ها و سرورهای خارجی است و این طرح هیچ گونه محدودیتی برای پلتفرم ها و سرورهای مجاز داخلی ایجاد نخواهد کرد و یکی از بهترین راهکارها برای در امان ماندن کسب و کار اینترنتی و مجازیتان استفاده از وب سایت و اپلیکیشن با سرور و هاست داخلی است.
بنابراین برای اینکه کسب و کار شما از طرح صیانت کمترین آسیب را ببیند باید از هم اکنون به فکر راه اندازی و طراحی اپلیکیشن موبایل و سایت اختصاصی خود باشید که برای اینکار پیشنهاد ما به شما استفاده از خدمات شرکت اَپمون است.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت اَپمون به نشانی appemon.com مراجعه نمایید یا با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید تا شما را در این زمینه بیشتر راهنمایی کنند.